Zorg- en therapievormen

Bij MV Psychologie bieden we een scala aan behandelingen binnen de Basis GGZ, waaronder cognitieve gedragstherapie, schematherapie, ACT, EMDR en e-health. Deze therapieën zijn gericht op het aanpakken van psychische klachten, variërend van licht tot ernstig, op een effectieve en wetenschappelijk onderbouwde manier.

Basis GGZ

In de basis GGZ zorg worden lichte, matige en ernstige, niet complexe klachten behandeld, vaak kortdurend en klachtgericht. De huisarts kan doorverwijzen voor hulp bij psychische problemen naar een zorgaanbieder binnen de basis-ggz of naar de gespecialiseerde ggz. Dit is afhankelijk van de mate van de problemen. MV Psychologie biedt behandeling binnen de Basis GGZ.

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy (Hayes, Wilson & Strosahl).

Dit is een derde generatie gedragstherapie die cliënten helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (Acceptance), zodat men kan blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden (Commitment).

ACT bestaat uit zes verschillende processen /vaardigheden, vaak uitgebeeld in het ACT-hexaflex

Deze ACT-vaardigheden zorgen er samen voor dat iemand psychologisch flexibeler wordt. Het doel van ACT is dus niet zeer het reduceren van klachten, maar het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht.  

Bij ACT wordt er veelgebruikt gemaakt van metaforen en oefeningen; men ontwikkelt zo op een ervaringsgerichte manier de verschillende ACT-vaardigheden.