Zorg- en therapievormen

Bij MV Psychologie bieden we een scala aan behandelingen binnen de Basis GGZ, waaronder cognitieve gedragstherapie, schematherapie, ACT, EMDR en e-health. Deze therapieën zijn gericht op het aanpakken van psychische klachten, variërend van licht tot ernstig, op een effectieve en wetenschappelijk onderbouwde manier.

Basis GGZ
In de basis GGZ zorg worden lichte, matige en ernstige, niet complexe klachten behandeld, vaak kortdurend en klachtgericht. De huisarts kan doorverwijzen voor hulp bij psychische problemen naar een zorgaanbieder binnen de basis-ggz of naar de gespecialiseerde ggz. Dit is afhankelijk van de mate van de problemen. MV Psychologie biedt behandeling binnen de Basis GGZ.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een veelgebruikte psychologische behandeling, die erg effectief is gebleken bij het behandelen van uiteenlopende problemen. Cognitieve gedragstherapeuten richten zich op de wisselwerking tussen je gedachten (cognities) en je gedrag. Deze behandeling gaat ervan uit dat wat je denkt, voelt en doet elkaar beïnvloedt. Gedachten en interpretaties geven je een bepaald gevoel, wat je weer kan aanzetten tot acties die daarbij passen. 

CGT is een wetenschappelijk onderbouwde behandeling die kan helpen bij onder andere angst, paniek, slaapproblemen en depressie.  Motivatie is wel een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle behandeling, omdat je naast de therapiesessies ook thuis oefeningen gaat doen. Je moet gemotiveerd zijn om kritisch naar je automatische gedrag en gedachten te kijken.